maanantai 28. maaliskuuta 2011

Viljan kevätlaukku ja rannekorut



Piti tietenkin tehdä Viljallekin Isoäidinneliö-laukku. Lankana Novitan Nalle Kukkaketo-ruusu.



       Kääntöpuolella on päällimäisenä Tikkuaja-Tellun virkkaama pikkuneliö.
Viime kerralla Tikkuajissa oli Isoäidinneliö-opetustuokioita, kun kaikki eivät olleet ehtineet Tilkkurekkaan.
Kauhavan Kangas-Aitan Käsityöklubissa on usein uusia asioita opeteltavana. Annikki sai neuvoa yhdelle pikkutytölle niinikään Isoäidinneliötä; joillekin neuvottiin koukuttuja lapasia ja Riitta mulle pysyvän ryijynukan virkkausta. Aloitin virkkaamalla kaksi krs kiinteitä silmukoita ja sitten Riitan oppiin: lanka kierretään etusormen ympärille kahdesti ja siitä molemmat langat koukulle. Tästä syntyikin sitten kaunis rannekoru!



   Lanka oli jo valmiikksi tyttömäistä! Tässä rannekkeita jo valmiina ja viides tulossa. (mulla on se eka, koska se mahtui omaan käteeni)

Ai, niin: olen muuttanut joitakin asetuksia vanhalla koneellani ja se aikoi ottaa kameran muistikortilta yli 600 kuvaa, joista 570 jo on koneella. Yritin muuttaa Windowsin kuva-asetuksia, mutta muutin kai jotain muuta ja vanhat kuvat vain vilisivät esiin. No, uudelle koneelle: Täällä onkin jokin uusi kuvankäsittelyohjelma, jota en siis osaa käyttää. Yritin leikata ympäriltä, niin jättikin vain kehykset! 
Siispä: kuvat ovat surkeita

Muokattu 27.4.-11: kuvia edes leikattu!

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Tilkkurekkaan tutustumassa

 

               
             Marttojen ja Novitan isoäidinneliörekka vieraili tänään Seinäjoella.

 
En ollut koskaan ohjeesta tehnyt neliötä, en sen puoleen tehnyt nytkään kuin kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita jonkun tekemään neliöön. Kolme pylvästä ja YKSI kjs! Olen aina tehnyt 3p ja 3kjs! Ohjeita oli muitakin, kuulinmä viereisestä pöydästä keskustelua. Paloja on aikaa virkata syyskuun puoliväliin ja lähettää peittoja Matkakeskuksen kautta ilmaiseksi. 1.10.11 peitoilla peitetään Helsingin Tuomiokirkon portaat ja yritetään maailman suurimmalla tilkkupeitolla Guinnesin ennätysten kirjaan. Siis yhdelläkin tilkulla on mahdollista päästä Guinnesiin! Sen jälkeen peitot lahjoitetaan tarvitsijoille.


 Tässä osa rekasta sisältä Jaanan kuvaamana. Siellä olikin paljon tuttuja Tikkuajista, Kaarakasta ja Opistosta.


Kauniita väriyhdistelmiä! Vanhat rouvat sanoivat, etteihän noin kauniita patalottia raaskisi edes käyttää.
 

Mustavalkoinen(kin) on kaunista!


 Lapsille oli neulahuovutuspaja! Kun joku sai työn valmiiksi Martta nosti hänet ylös ja pyysi taputuksia. Kohta töitä alkoi valmistua hyvin nopeasti!


Näiden tuotteiden lisäksi oli myytävänä TicoTicoa, SeiskaVeikkaa ja Nallea. Ostamani Nalle Kukkaketo ruusu maksoi Halpiksessa 60c vähemmän...


Junamatkalla hakemaan Otsoa Hämeenlinnan asemalta virkkasin isoäidinneliöitä varhain oppimallani tavalla Novitan PunatulkkuNallesta! Kokosin niistä Otsolle pikkuolkalaukun, josta hän oli kovasti mielissään. Vuori siihen pitää vielä laittaa, etteivät pikkutavarat putoile reiistä. 



 Kun en muistanut kotoa ottaa Otson junamatkaa varten mitään leluja mukaani, keksin autossa, että virkkaan hänelle käärmeen tai madon. Mutta, koska mulla ei ollut mitään täytettä, keksin ostaa lakupötkön ja mikä vielä parempi, löysin PaksunPepen. Mato oli myös isosiskoViljan mieleen, niin että mumma lupasi hänelle samnlaisen, kunhan Vilja palaa Lontoosta kotiin.

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Tunnustuksia



Villasukat ja pipa-bloggaaja antoi minulle tämän tunnustuksen, jonka mukaan  pitää kertoa itsestään seitsemän asiaa:

1. Minun turvani on ikiaikojen Jumala
2. Opiskeluaikainen ja viisi vuotta sitten uusittu ystävyys katkesi ystävän kuoltua äkillisesti vakavan sairauden hoidon aikana tulleeseen äkilliseen tartuntatautiin. Leena vakaasti uskoi paranevansa, mutta... Kuinka suuri onkaan perheen ja omaisten suru, kun minäkin suren näin paljon.
3. 3 v:na päätin, etten mene naimisiin, mutta lapsen tahdon. Elämä ei  mennyt ihan näin...
4. Jos (kun) en yöllä saa unta sisustan uutta tulevaa kotiani (tähän tarvitaan lottovoitto) Hämeenlinnassa. Lapsenlapset asuvat Hattulassa.
5. Kansalaisopiston kursseilla harrastan erilaisten nukkien ja pehmoeläinten tekoa ja niiden puettamista. Myös nukkekodin sisustuskurssilla käyn ja teen nukkistavaroita. Mulle tuleekin kiire, että saan nuket puettua ja sohvat päällystettyä ennen Opiston näyttelyä.
6. Ajoittain luen paljon kirjoja. Omiakin on paljon, mutta myös kirjastosta lainaan.
7. Olen aloittanut vähähiilarisen ruokavalion. Pitäisi aloittaa myös liikunnallisia harjoituksia. Sain sisareltani hänelle suuria, kauniita vaatteita; entäs jos ne käyvät mullekin isoiksi!? 


Tyttärenpoika Otso 3,5v on luonamme muutaman päivän. Nyt hän istuu viereisellä koneella leipoen virtuaalisia kakkuja, joita isosiskokin on tehnyt satoja...


keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Tilkkurekka Seinäjoen torilla la 19.3.-11 klo 9.30-17.30

Isoäidinneliöillä maailman suurin tilkkupeitto

Martat-sivulla tärkeää tietoa!

 
- Suosittu Tilkkurekkamme lähtee liikkeelle vielä kerran. Seinäjoella vietetään tilkkupäivää lauantaina 19.3. Käy koukkuun ja tule paikan päälle virkkaamaan. Jos et osaa, martat opettavat. Rekan tarkan sijainnin kerromme heti sen varmistuttua. Laittakaa viestiä eteenpäin ystävillenne! Lainaus FB:n Isoäidinneliö-sivulta

- Tilkkurekka lauantaina Seinäjoen torilla klo 9.30-17.30

http://www.ilkka.fi/
Suuren suosion saanut valtakunnallinen tilkkutäkkirekka on lauantaina kello 9.30-17.30 Seinäjoen torilla. Tilkkuja voi tulla virkkaamaan rekkaan neulekerhomeiningillä. Tilkuista tehdään tilkkutäkkejä, joista puolestaan kootaan maailman suurin tilkkut.. Lainaus FB:stä

                                                                                    Kuva Käspaikka

- Tilkkurekka-kiertueen sekä koko kampanjan tavoitteena on pitää yllä ja jatkaa käsityöperinteitä: tuttu idea tarjoillaan nyt uudella asenteella. Kampanjan tavoitteena on myös kerätä mahdollisimman paljon tilkuista tehtyjä peittoja ja koota niistä maailman suurin tilkkupeitto syksyllä 2011. Maailmanennätystempauksen jälkeen pienet peitot ja lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen mm. Ensi- ja turvakotien liitolle.

Tilkkurekan kahden viikon Suomi-kiertue lähtee liikkeelle Jyväskylästä maanantaina 7.2. ja päättyy Kajaaniin sunnuntaina 20.2. Kiertue käy yhteensä 12 paikkakunnalla. Tilkkurekassa on mahdollisuus opetella Isoäidinneliön nimellä kulkevan virkattavan tilkun tekemistä marttojen opastuksella. Rekassa on lapsille huovutustöitä eikä villasukkaakaan ole unohdettu. Rekasta löytyy myös soma tilkkunäyttely ja jaossa on innostavia O(p)i Isoäidinneliö! -ohjeita.Tilkkujen tekemistä opetellaan ensi vuonna myös kouluissa tekstiiliopettajien johdolla.
Tilkkurekka-kiertueen ja hyväntekeväisyyskampanjan myötä tekstiilityönopettajat, martat ja novitalaiset haluavat pitää yllä käsityöperinteitä sekä jakaa itse tekemisen iloa ja yhteisöllisyyden kokemusta niin koululaisille kuin muillekin arjen kiireisille. Hidastaminen nykyarjessa nähdään tärkeänä voimavarana.
Tilkkuja voi tulla virkkaamaan ja neulomaan rekkaan neulekerhomeiningillä. Käsitöiden lomassa Paulig tarjoaa vastuullisesti tuotettua Mundo-kahvia. Tilkkupeittoja voivat lahjoittaa maailmanennätyskampanjaan myös erilaiset käsityökerhot, työ- tai muut yhteisöt.
Isoäidinneliö sopii muuhunkin kuin tilkkupeiton paloiksi. Kun tekniikan oppii, ideoita ja toteutustapoja vaihdellen on helppo tehdä neliöistä esimerkiksi suosittuja torkkupeittoja, mattoja, tyynyjä ja monenlaisia asusteita.
Yhteistyössä:
Marttaliitto, Tekstiiliopettajaliitto, Paulig, Juju-kerho Lainaus Novitan sivuilta


Tilkkurekassa on myytävänä joitakin Novitan lankoja, mutta se, virkataanko neliöt omilla langoilla rekassa, ei ole käynyt mistään lukemastani ilmi!?

               Väriä vaihtavasta Vironvillasta virkattu ja pesukonehuovutettu olkalaukkuni

 
  Minä haen torstaina Otson, 3v Hämeenlinnan asemalta junalla. Tytär tyttärineen piipahtavat Lontoossa tyttären ystävän nelikymppisillä, Vilja leikkimässä oman ystävänsä kanssa ja tietysti myös shoppailemassa.
 Me Otson kanssa kiipeämme Tilkkurekkaan ja ehkä Otso myös sen veturiin...



sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Uusitut koukutut rasat

Pikkuneiti 6v olisi halunnut äidilleen koukkuamani rasat, olivat, kuulinmä, sopivammat! No, nämäkin saisi korjattua: pyöreä pää ja pitempi peukku!


Ja mummahan koitti:


Onkos tuo nyt yhtään parempi? Eikun uusiksi:



                         Samat rasat kaikissa kuvissa! Vasemmassa rasassa näkyy, kuinka tehdään raitaa. Vahingossa jäi, kun näytin Posliininukkepiirissä uutta työtapaa...

 Ja mitä muuta mumma tekee???


Tietotekniikan ihmeellisyyksiä; ylisuuri linna!

                 Rakentelee FB:ssä naapureiden kanssa Prinsessalinnoja,


           viljelee maata, tällä hetkellä Japanin katastrofitukikasveja,


  Naapureita tarvitaan apuun, tässä Tytär etsii tornista avustuskohdettaan. Neiti 6v halusi ostaa äidille kauniin mekon, koska heidän farminsa pantiin pakettiin! Mumma sitäkin farmia hoiteli...